Rozmarija je späť z Istanbulu

01.05.2013 Prešov

Minulý týždeň sa úspešne vrátil z Turecka detský folklórny súbor (DFS) Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC centre voľného času v Prešove, z detského medzinárodného festivalu z Turecka, z mesta Istanbul.

Do Istanbulu sa dostal súbor na pozvanie primátora Pendiku Atillu Ipeka, ktorý je zároveň aj predsedom festivalovej komisie.
V časti Istanbul Pendik, 30-členný reprezentačný tím, zložený z detí od 9 rokov a mládeže okresu Prešov, predstavil svoju kultúru spolu so súbormi z 12-tich krajín z celého sveta. Z Malajzie, Indonézie, Číny, Ruska, Ukrajiny, Azerbejdžanu, Gruzínska, Maďarska, Kirgizistanu, Macedónie, Cypru a domáceho Turecka.
Svojím špecificky humorne spracovaným šarišským folklórom, stal sa súbor Rozmarija opäť obľúbený. Rozmarija bola iná ako ostatné súbory. Tým zaujala aj politikov a všetkých dôležitých ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili o realizáciu festivalu. A to, čo zaujalo nás, bolo, že aj keď program trval 2 hodiny, všetci z politických hostí a iných významných ľudí ostali až do konca programu. Tento rozdiel si všimli aj deti.
A to nebol jediný rozdiel, v porovnaní s našou krajinou, ktorý sa vynímal v Turecku.
Deti boli ubytované v rodinách, ktoré by im zniesli modré z neba. Ľudia boli milí, štedrí, usmiatí a starostliví. Ťažko bolo odchádzať, turecké mamky si obľúbili naše deti a naše deti naopak si obľúbili turecké mamky a prechodných súrodencov. A tak ako na začiatku plakali naše deti, na konci plakali Turkyne a všetci naši tureckí kamaráti.
Muzikanti a vedenie zase ubytované v 5 hviezdičkovom hoteli s neopísateľným luxusom, spájali všetky muziky do jedného celku.
A každý sa pýtal, odkiaľ sú tí krásni, priateľskí a pozitívni ľudia? Naša sprievodkyňa hrdo informovala, že z východného Slovenska.
Turci majú všade vyvesené vlajky a program začínajú hymnou. My nenosíme vlajky, nespievame hymnu, ale každý chce po našej návšteve vedieť, kde leží Slovensko. My šírime svoju krajinu srdcom, aj keď sme maličký.
We miss Turkye. Už sa nevieme dočkať ako sa do Turecka, do Istanbulu, vrátime opäť v júni.
 
Dana Kovalčiková
 

Vyberte región